Jottei blogi mene täysin pelkäksi matkakertomukseksi, tähän väliin muutama sana siitä, mitä täällä ns. virallisesti tehdään eli opiskellaan. Kävimme molemmat kuuntelemassa useampien kurssien aloitusluentoja, ennen kuin teimme päätökset kursseista, jotka aiomme täällä oikeasti suorittaa. Koska olemme molemmat Suomessa maisteritason opiskelijoita, voimme valita Mannheimissa sekä kanditason että maisteritason kursseja suoritettavaksi. Seuraavassa yhteenvetoa Business Schoolin kursseista, joihin olemme ainakin aloitusluennon verran perehtyneet. Kurssin nimen perässä on suluissa, suorittaako jompikumpi meistä ko. kurssia.

1300297379_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Opinto-oppaamme

KANDITASON KURSSIT

Tietojärjestelmät

Enterprise Data Management, 6 ECTS
Tällä kurssilla opetellaan tietokantojen suunnittelua, analysointia ja toteutusta. Kurssilla harjoitellaan myös SQL-kyselykielen käyttöä. Kurssi sisältää harjoituksia, jotka järjestetään luentojen yhteydessä. Harjoitukset tehdään käyttämällä MySQL-tietokantaa. Kurssin hyvänä puolena on aikaisempi tentti (toukokuussa), mutta huonona puolena luennot perjantaisin iltapäivällä. Erityishuomiona mainittakoon, että kurssia ei saa hyväksi luettua LUT:n tutkintoon, jos on käynyt Lappeenrannassa jo vastaavan kurssin Tietokannat.

Information Systems III: Integrated Information Systems, 6 ECTS
(Jussi & Laura)
Yksi kurssi on meidän molempien makuun eli varsin toimiva niin tietoteknisestä kuin tuotantotaloudellisestakin näkökulmasta. Kurssin luentojen aiheena ovat liiketoimintaprosessien mallintaminen sekä integroidut tietojärjestelmät valmistavassa teollisuudessa. Kurssin ehdotonta ykkösantia ovat kuitenkin harjoitukset ja tuutoroinnit, joissa päästään käyttämään aitoa SAP:ia - tosin kuvitteellisessa toimintaympäristössä. Kurssi suoritetaan ja arvostellaan täysin tentin perusteella.

Johtaminen

Organization & Human Resource Management, 6 ECTS
Helpohkon oloinen kurssi, jossa luentoja, harjoituksia ja tuutorointeja. Kurssiin kuuluu osana case-kilpailu, mikä vaikuttaa ehdottomasti kurssin mielenkiintoisimmalta osalta. Luennot ovat varsin peruskauraa ja lopuksi on tarjolla tentti.

Logistiikka


Operations Management, 6 ECTS
Kurssi koostuu luennoista, harjoituksista ja tuutorointitilaisuuksista. Luennoitsija on hyvä ja kyselee opiskelijoilta välillä kysymyksiä. Kurssia voisi luonnehtia logistiikan peruskurssiksi. Sisältö poikkeaa ehkä hieman LUT:n toimitusketjun johtamisen peruskursseista, mutta paljon samojakin asioita kuitenkin käsitellään.

MAISTERITASON KURSSIT

Tietojärjestelmät

Business Intelligence, 6 ECTS (Jussi)
Kurssilla opitaan tuntemaan Business Intelligence (BI) käsitteenä, vetämään BI-projektia ja tutustumaan BI-trendeihin. Kurssin aihepiiriin kuuluvat Data Warehousing, Business Analytics ja Knowledge Discovery. Luentojen lisäksi kurssilla on 3-4 hengen ryhmässä tehtävä case study. Mielenkiintoiseksi homman tekee se, että Accenture tarjoaa oikean BI-case-aineiston, jota analysoidaan Qlikview-ohjelmalla. Kyseessä on siis oikea ongelma ja data, jota pitää konsultoida. Case studyn tulokset esitellään "hallitukselle" Accenturen Saksan pääkonttorissa Frankfurtissa. Lisäksi luennoistija on todella hyvä ja innostavan oloinen, joten tämä kurssi on MUST, jos esitiedot aiheeseen ovat riittävät ja aihe kiinnostaa.

Cloud Computing, 6 ECTS
Kurssin tavoitteena on antaa tämänhetkinen kuva online-palveluista. Kurssin aihepiiriin kuuluvat mm. palvelut, tekniikat ja sovellukset pilvessä. Kurssiin sisältyy pienessä ryhmässä tehtävä seminaarityö sekä henkilökohtainen esitys jostain pilvipalvelusta ja sen käyttämistä tekniikoista. Kävin kuuntelemassa ensimmäisen luennon ja jätin kurssin kesken, koska luennoitsija ei ollut mielestäni kovin innostavan oloinen ja kurssin sisältö vaikutti osittain tutulta.

E-Government: Methods, Technologies and Processes, 6 ECTS

Kurssi kuullosti mielenkiintoisemmalta, miltä se ensimmäisen luennon jälkeen vaikutti. Kurssilla esitellään E-Government-käsite, käsitellään julkisen ja yksityisen sektorin organisaatioiden eroja sekä erilaisia haasteita E-Government projekteissa. Luennoitsija on hyvä, mutta kurssin aihealue on sen verran kuiva, että itseäni ei kiinnostanut jatkaa kurssilla.

User Productivity, 6 ECTS
Kurssilla keskitytään mm. käyttäjäkeskeisyyteen, käyttöliittymiin ja tuottavuuteen. Kurssin aikana jokainen opiskelija pitää yksin tai kaksin yhden 45 minuutin luennon annetusta aiheesta. Tähänkin kurssiin kuuluu lisäksi case study, jossa arvoidaan SAP-järjestelmän uuden version käytettävyyttä vertamaalla sitä Salesforcen vastaavaan järjestelmään. Tulokset esitellään SAP:n käytettävyydestä vastaavalle henkilölle. Kurssinpitäjä on muuten sama kuin Business Intelligence -kurssilla. Mielenkiintoinen kurssi, mutta varsin työläs.

Johtaminen

Corporate Social Responsibility, 4 ECTS (Laura)
Erittäin mielenkiintoinen kurssi yritysten yhteiskuntavastuusta. Luennoitsija käsittelee aihetta esimerkkien kautta, joista luennoilla keskustellaan. Suomessa vastaava kurssin toteutustapa luultavasti kaatuisi siihen, että opiskelijat eivät kommentoisi mitään, mutta täällä opiskelijat osallistuvat mielellään ajatusten vaihtoon ja yhteiseen keskusteluun. Kurssin arvostelu perustuu tenttiin, johon on kirjallisuutta, mutta joka enemmän pohjautuu pohdiskelulle kuin tiukan faktatiedon hallitsemiselle.

Logistiikka

Supply Chain Management, 6 ECTS (Laura)
Hyvin toiminnallinen kurssi, josta on kerran viikossa luennot ja silloin tällöin lasku-/simulointiharjoitukset. Professori pommittaa opiskelijoita jonkin verran kysymyksillä ja haluaa, että luennoilla pidetään nimilaput esillä. Ajoittain luennoille pitää myös valmistella casetehtävä keskustelun pohjaksi, eli periaatteessa saadaan kotitehtäviä. Kurssin arvostelu pohjautuu kuitenkin tenttiin.

Verkehrsbetriebslehre I, 4 ECTS

Jos kurssin nimi jää jo epäselväksi, niin tämä kurssi ei ole sinulle. Kurssin aiheena on maa- ja vesiliikenne hyvin käytännön läheisestä näkökulmasta, mutta opetuskielenä on saksa, joten myös tentistä pitää selvitä ko. kielellä. Luennoitsija esittää asiansa mielenkiintoisesti perinteiseen luentotyyliin, mutta kurssin kompastuskivi vaihtarin näkökulmasta on ehdottomasti tentti, jossa aikaa tekemiseen on vain 45 min.

Saksan kielenkurssit


Allgemeiner Sprachkurs A2.2, 3 ECTS (Jussi)
Saksan kielen yleiskurssi, jossa tarkoituksena on harjoitella sekä kielioppia että puhumista. Tähän kurssiin suositeltiin kirjan ostamista, joka maksoi noin 15 euroa Thalia-kirjakaupassa. Kurssin ryhmäkoko oli alkuun 15 hlö, mutta tällä hetkellä kurssilla on alle 10 opiskelijaa, joten ryhmä on hyvin tiivis. Kurssilta, kuten muiltakin saksan kursseilta, saa olla enintään kaksi kertaa pois ilman lääkärin todistusta.

Mündliche Kommunikation A2.2, 3 ECTS (Jussi)
Kurssilla keskitytään ainoastaan puhumiseen ja siksi kurssilla ei ole kotitehtäviä tai tenttiä. Kurssin perustan muodostavat jokaisen opiskelijan pitämät esitelmät esim. kotimaasta tai harrastuksesta. Esitelmän kesto on noin 30 minuuttia, josta noin 15 minuuttia on yleistä keskustelua esitelmän pitäjän esittämien yleisökysymysten pohjalta.

Mündliche Kommunikation B1.1, 3 ECTS
(Laura)
Periaatteessa hyvä kurssi, mutta 1½ h kerran viikossa saksan parissa on liian vähän, kun kaikki muut kurssit ovat englanniksi. Kurssilla keskustellaan viikoittain opettajan valitsemasta aiheesta ja arvosana muodostuu kurssin aikana suoritettavien osatehtävien (mm. lyhyt puhe) perusteella.

Yleisenä yhteenvetona kaikista kursseista voisi sanoa, että maisteritason kurssit ovat pääsääntöisesti parempia kuin kandikurssit. Maisteritasolla ryhmät ovat pienempiä, opetus intensiivisempää ja opiskelijat ovat innostuneempia keskustelemaan - muutenkin kuin keskenään. Informaatiojärjestelmien puolelta voidaan suositella erityisesti prof. Alexander Mädchen kursseja, koska niissä tehdään yhteistyötä yritysten kanssa.

1299590215_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Opiskelija kahvitauolla, taustalla häämöttää keltainen linna eli yliopisto